KILPAILEMINEN

Taidossa kilpaileminen on täysin vapaaehtoista. Aktiiviselle harjoittelijalle taido tarjoaa kuitenkin monipuolisen kilpailulajin. Yksilölajeissa kilpaillaan ottelussa eli jissenissä ja liikesarjassa eli hokeissa. Joukkueet kilpailevat jissenissä ja hokeissa sekä tenkaissa. Kilpailemisen voi aloittaa matalalla kynnyksellä seuran kisoissa tai lähialueen cup-kilpailuissa. Kilpailusarjoja on niin ikäluokittain että vyöarvoittain, joten aloittaminen on helppoa. Taidossa kilpaillaan myös EM- ja MM-kilpailuissa, kummassakin joka neljäs vuosi. Kansainvälisissä tapahtumissa on aina avoimet kilpailut, joissa pääsee kaiken ikäiset ja vyöarvoiset kisaamaan omalla tasollaan kansaivälisessä hengessä.

Junioreille järjestetään kaikkien kisojen yhteydessä trick-track taitoratakilpailuja, jonne voi lähteä kisaamaan kaikki lapset ikäään ja vyöarvoon katsomatta.

Kilpailulajit

Taidossa yleisesti ottaen kaikki kilpailevat sekä liikesarjoissa että ottelussa. Liikesarjakilpaileminen kehittää myös ottelutaitoja.

Hokei on ennalta suunniteltu ottelu kuvitteellisia vastustajia vastaan. Se on tekniikkaliikesarja, joka koostuu hyökkäyksistä, puolustuksista ja liikkumisista.

Jissen on kahden henkilön välinen ottelu, jossa ottelijat hyökkäävät ja puolustavat taidotekniikoita vapaasti soveltaen taidon sääntöjen ja periaatteiden mukaisesti.

Dantai hokei on viisihenkisen joukkueen mahdollisimman yhtäaikainen liikesarja, jossa aloitusmuodostelma pyritään säilyttämään.

Dantai jissen on joukkueottelu, jossa viisi ottelijaa joukkueenjohtajanjohdolla ottelee vuorotellen toisen joukkueen ottelijoitavastaan. Jokaisella ottelijalla on oma tekniikkaluokka, jonka tekniikoista ottelija saa helpommin pisteitä.

Tenkai on ennalta suunniteltu taistelu, jossa keskusmies eli shuyaku tuhoaa monipuolisia taidotekniikoita käyttäen kaikki viisi vastustajansa yksitellen. Jokaisella vastustajalla eli wakiyakulla on oma tekniikkaluokka, jota hänen täytyy käyttää ainakin kolmessa hyökkäyksessä.