VYÖJÄRJESTELMÄ

Nykyaikaisissa kamppailulajeissa osaamisen tasoa kuvataan erivärisillä vöillä. Taidossa on opiskelijavyöasteita 7 kyu'sta 1 kyu'hun ja sen jälkeen opettaja asteita 1 dan'sta aina 10 dan'iin saakka. Suomessa ylin vyöarvo on Jari Tuomisella, 7 dan kyoshi.

Eteneminen taidon tiellä on yksilöllistä. Kukin saavuttaa tietyt välietapit omalla tahdillaan toiset nopeammin ja toiset hitaammin. Erityisesti mitä pidemmälle taidossa edetään sitä harvemmin vyökokeita tulee. Samalla kun vyönväri tummuu, lisääntyy myös vastuu. Mustaa vyötä ei voi saada ilman että osallistuu opettamiseen tai aktiivisesti yhdistystoimintaan.

Jokaiseen vyöarvoon tulee harjoitella aktiivisesti. Seuran puoltaja seuraa vuoden aikana kunkin harrastajan. Kun harrastaja on saavuttanut tietyn tason puoltaja ilmoittaa harrastajalle katselmuksesta. Katselmuksien sisällöt löydät täältä

Vyökokeet maksetaan Suomisportissa.

Värivyöt suoritetaan paikallisesti ja ylempiä vyöarvoja myös alueellisesti tai kansallisesti. Kaikilla paikallisilla ja alueellisilla vyökokeilla on taidon ylimmän organisaation Japanissa sijaitsevan Taido Hon'in valtuutus.

Juniorit suorittavat vuosittain raitavöitä omalla salilla kevätkauden päätteeksi. Kun osaaminen karttuu ja siirtyminen kohti aikuisten ryhmää lähestyy suoritetaan purppura vyö alueellisissa vyökokeissa.

vyojarjestelmakuva.jpg